بفرماييد چلوكباب ايراني


جام جم آنلاين: كباب‌ها در ميان اقوام ايراني داراي انواع مختلف كوبيده، برگ، بختياري، شيشليك و ... است. شاخص‌ترين نوع آنها كباب برگ و مشهورترين آنها كباب كوبيده است.

معمولا كباب‌ها را با پياز و زعفران طعم‌دار و با نان به همراه ريحان، نعناع، ترخون و پياز مصرف مي‌كنند. گاهي نيز آنها را با چلو به همراه كره، تخم‌مرغ خام و سماق ميل مي‌كنند. البته امروزه به علت نگراني ايراني‌ها در مورد كلسترول و اضافه وزن تا حدودي اين موضوع تعديل شده به طوري كه تخم مرغ خام حذف شده و كره را در كنار بشقاب مي‌گذارند تا در صورت تمايل به پلو اضافه شود.

به طور كلي مصرف يك پرس كباب به همراه چلو و كره حدود 1200 كالري انرژي به بدن ما مي‌رساند. از اين رو، براي كاهش اين كالري كباب خود را به همراه نان يا نصف چلو ميل كنيد و به دليل آن كه كباب كوبيده سرشار از كلسترول و تري‌گليسيريد است، ترجيحا از كباب برگ استفاده، نماييد.

بد نيست بدانيد در يك سيخ كباب كوبيده 270 كالري و يك سيخ كباب برگ 200 كالري انرژي نهفته است.

توصيه‌ها:كبابي كردن يكي از روش‌هاي مفيد براي پخت گوشت‌هاست، به شرطي كه در هنگام تهيه شرايط استاندارد رعايت شود. در اين روش ممكن است برخي از قسمت‌هاي كباب حرارت كافي دريافت نكرده و مغز آن قرمز مانده و آلودگي‌هايي در آن باقي بماند بنابراين براي كبابي كردن گوشت بايد آن را در حرارت پايين يا آتش ملايم طبخ كرد تا مغز پخت و آبدار شود و ويتامين‌هاي آن محفوظ بماند. از اين‌رو، قبل از مصرف هر نوع كباب ابتدا درون آن را باز كرده و پس از اطمينان از مغز پخت بودن، آن را ميل كنيد. ميكروب‌هاي موجود در كباب‌هاي نيم پز يا نپخته مي‌تواند براي سلامت انسان بسيار مخاطره‌آميز باشد.

در اثر خشك شدن يا سوختن گوشت كبابي پروتئين‌هاي سطح آن تخريب شده و مواد سرطانزايي به وجود مي‌آيد كه بسيار خطرناك است، بنابرين از مصرف كباب‌هاي سوخته جدا اجتناب كنيد.

قبل از كباب كردن گوشت تا آنجا كه امكان دارد چربي‌هاي ظاهري آن را جدا كنيد. چرا كه هنگام كباب شدن گوشت چربي آن ذوب شده و در آتش ريخته و ايجاد دود مي‌كند. اين دود كه روي گوشت مي‌نشيند حاوي مواد مضري است كه براي مصرف‌كننده خطرناك و سرطان‌زاست، پس شعله ايجاد شده ناشي از ريختن چربي برروي منقل يا گاز را فورا خاموش كنيد و هرگز براي كباب كردن گوشت به آن روغن نزنيد ولي چنانچه گوشت را در فر كباب مي‌كنيد اطراف گوشت را كمي روغن بماليد چرا كه در اين صورت شيره گوشت بيرون نمي‌آيد و بخار نمي‌شود.

گوشت‌هاي كبابي به دليل آن كه هنگام پخت در شيره خود پخته مي‌شوند، از ارزش غذايي بالايي برخوردارند، ‌پس بهتر است كباب را آبدار تهيه و آن را با سالاد، سبزيجات تازه، گوجه‌فرنگي و سماق مصرف كنيد. ويتامينC موجود در اين تركيبات مي‌تواند منجر به جذب بهتر آهن گوشت شود. از سوي ديگر اگر گوجه فرنگي را كبابي كرده يا بپزيم، ليكوپن يا همان تركيب آنتي‌اكسيدان آن بهتر جذب بدن خواهد شد و بيشترين تاثير را خواهد داشت.

سماق چاشني مخصوص كباب و منبع مهم ويتامين C است. سموم را از بدن خارج كرده و به هضم غذا كمك مي‌كند و براي مبتلايان فشارخون مفيد است. همچنين سماق به دليل آن كه آنزيم‌هاي مخرب گوشت را خنثي مي‌سازد و چربي‌ها را زود تجزيه مي‌كند مصرف آن به همراه كباب بسيار توصيه مي‌شود.

نظرات

پست‌های معروف از این وبلاگ

سهراب سپهری از خود تا دیگران

دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن و فصلنامه هستی

سخنانه حکیمانه استاد ابوالقاسم فردوسی